Dominique Vlug (Secretaris 2017-2018) heeft tijdens haar reis naar Sri Lanka in februari de kans gehad om langs te gaan bij het project Vanni van ACNS Projecthulp, het internationale goede doel waar Stichting RAGweek zich in 2018 voor heeft ingezet. Dominique deelt graag haar ervaring!:

Steeds meer Nederlanders zijn sceptisch over het doneren van geld aan goede doelen. Wat gebeurt er met mijn geld? Wordt het wel nuttig besteed? Maak ik de wereld hier nu echt beter mee? Ook ik vroeg me dit af en toe af toen ik vorig jaar aan de slag ging als secretaris voor Stichting RAGweek Nijmegen.

In 2018, tijdens de 11e editie van de RAGweek, zamelden we samen met alle Nijmeegse studenten maar liefst €26.555,50 voor twee goede doelen: 113 Zelfmoordpreventie en Stichting ACNS Projecthulp. Beide organisaties ontvingen van de Stichting RAGweek dus ruim 13.000 euro. Stichting 113 Zelfmoordpreventie zette dit geld in om een service op te zetten speciaal voor studenten met psychische problemen. De tweede organisatie die geld ontving, Stichting ACNS Projecthulp, liet ons weten het geld te gaan gebruiken ten behoeve van studenten van het studiefonds Vanni, in Sri Lanka. Afgelopen Februari heb ik een reis gemaakt naar Sri Lanka en Australië, dit was een mooie gelegenheid om eens langs te gaan bij het project Vanni, zo kon ik met eigen ogen zien wat er met de donatie van de RAGweek gerealiseerd kon worden.

Half februari vertrok ik naar Killinochchi, Sri Lanka. Na een chaotische vliegreis, een zoektocht naar mijn backpack die in Düsseldorf was achtergebleven en wilde treinreis van ruim 6,5 uur, kwam ik samen met mijn goede vriend en huisgenoot Niels aan in het dorp. Ze doen in Kilinochchi niet aan adressen, dus het was even zoeken waar we nou precies heen moesten. Gelukkig werden we van het station gehaald door Vincent, onze supervriendelijke gastheer van HUDEC Caritas, een christelijke organisatie die samenwerkt met ACNS en de lokale bevolking.

Vincent nam ons mee naar de boerderij die door het RAGweek project werd gefinancierd. Deze grote boerderij is opgezet om werkgelegenheid te bieden aan de oorlogsweduwen en wezen die na de oorlog met lege handen achter zijn gebleven. Er worden verschillende fruitsoorten en groenten verbouwd en er worden geiten en koeien gehoed. Daarnaast worden er palmbomen gekweekt om kokosolie mee te maken. Helaas liet dit laatste nog even op zich wachten; de helft van de bomen werd in november verwoest door een losgeslagen wilde olifant (geen grapje). Door de lokale bevolking kennis bij te brengen over hoe zij deze boerderij moeten runnen, kan deze in de toekomst zelfstandig en zelfvoorzienend blijven bestaan.

Later bezochten Niels en ik ook het meisjesweeshuis van Kilinochchi. We werden er hartelijk ontvangen door de twee zusters die het weeshuis runnen en de ruim 20 meisjes tussen de 5 en 17 jaar die er wonen, eten, slapen en spelen. De meeste van hen zijn oorlogswezen. Een aantal van hen gaat bijna studeren, zo willen ze advocaat, dokter of tandarts worden. Het weeshuis wordt voornamelijk gefinancierd door donaties en door de lokale christelijke kerk. Door het studiefonds Vanni is het voor deze meiden mogelijk om te wonen en werken op de boerderij en op die manier hun eigen collegegeld bij elkaar te sparen. Op deze manier kunnen zij voor zichzelf zorgen en zich uiteindelijk van een betere toekomst verzekeren. Een goede investering dus!

Het was al met al een prachtige en vooral geruststellende ervaring. Het geld waarvoor de studenten in Nederland zo hard voor hebben gewerkt, werd dankbaar ontvangen en met een goed beleid besteed aan de mensen die het echt nodig hebben. Dankzij Stichting ACNS Projecthulp, Stichting RAGweek Nijmegen en honderden Nijmeegse studenten zijn er heel wat levens op een positieve manier veranderd en daar mogen we zeker trots op zijn. Wanneer de volgende RAGweek voor de deur staat weten we weer wat ons te doen staat!