Friends for Life

Stichting Friends for Life is in het jaar 2015-2016 verkozen als het internationale goede doel van RAGweek 2016. Stichting Friends for Life richt zich op jongeren in het Kwala district in Kenia. Het Kwale district is het op één na armste gebied in Kenia. De jongeren uit deze regio beschikken vaak over de capaciteiten en motivatie om te gaan studeren, maar hebben hier vanwege hun financiële situatie vaak niet de mogelijkheid toe. Door middel van een beurs zorgt Friends for Life ervoor dat deze jongeren wel kunnen studeren. De stichting schenkt beurzen aan studenten die bachelors, masters en beroepsopleidingen willen volgen. Wanneer de studenten afgestudeerd zijn, komen zij in een baanbegeleidingstraject en worden zij zelf sponsor van een nieuwe student. Steeds meer jongeren uit deze regio krijgen de kans om hun talenten te benutten. Friends for Life is ervan overtuigd dat educatie het middel is om armoede tegen te gaan! Meer informatie vind je op: www.ffl-foundation.org.


Wat Friends for Life heeft kunnen realiseren dankzij de opbrengst van de RAGweek…
Dankzij de hulp van studenten, inwoners en partners in heel Nijmegen is er een prachtig bedrag opgehaald voor Friends for Life Foundations waarmee vijf studenten hun studie voort kunnen zetten en afstuderen. Via het student voor-student programma blijft een donatie nog vele jaren impact hebben. Benieuwd naar de persoonlijke verhalen van Irene Akinyi, James Ali Salim, Asha Mlingo Juma, Thurea Mwatzaya en Rahma Warusi en waarom de opbrengst van de RAGweek echt een verschil voor hen maakt? Lees hieronder dan meer!

Irene Akinyi – Diploma in Business AdministrationIrene

Instituut: Technical University of Mombasa
Totale duur studie: 2 jaar
Resterende studieduur:  1 jaar

Achtergrond:

Irene groeide op op het platteland van Gwasi, in het westen van Kenia aan het Victoriameer. Irene heeft nog 7 broertjes en zusjes. Ze is de oudste van het stel. Haar vader is visser en heeft maar een klein inkomen. Irene’s opleiding kon hij niet betalen. Haar moeder heeft geen inkomen en zorgt voor de kinderen.
Gelukkig kreeg Irene voor haar diploma opleiding wel een gedeeltelijke toelage van de overheid, hierdoor kon zij haar studie starten en het eerste jaar afronden. Zij strandde echter toen haar tweede studiejaar betaald moest worden. Van de overheid kreeg zij geen toelage meer. Met de hulp van de donatie van RAGweek kan zij nu eindelijk haar studie volledig afronden en op zoek gaan naar een baan met een goed inkomen.

James Ali Salim – Bachelor of Science in civil engineeringJames

Instituut: Technical University of Mombasa
Totale duur studie: 5 jaar
Resterende studieduur: 2 jaar

Achtergrond:

James is opgegroeid in Kombani, een klein dorpje in de zuid kust van Kenia. Hij woonde met zijn ouders op het platteland. Zijn ouders konden voor hem de middelbare school net betalen. Hij scoorde hoog, een ‘B’ gemiddeld voor zijn eindcijferlijst.
Omdat zijn vader daarna gestorven is, en er daarmee ook geen inkomen meer was, was er echter voor James geen uitzicht op een vervolgstudie. Door zogenaamde ‘wellwishers’, waaronder leden van de kerk en een bijdrage van de overheid kreeg hij het echter voor elkaar de eerste drie jaar van zijn studie te bekostigen.
De laatste twee jaar zijn voor James niet meer op te brengen. Als hij geen studiebeurs krijgt, zal hij zijn opleiding moeten stopzetten en zijn de eerste drie jaar voor niets geweest. James is ontzettend gelukkig met de kans die hij nu krijgt zijn opleiding toch af te maken na jaren hard geknokt te hebben.

Asha Mlingo Juma – Bachelor of Marine Resource ManagementAsha

Instituut: Technical University of Mombasa
Totale duur studie: 4 jaar
Resterende studieduur: 1 jaar

Achtergrond:

Asha is opgegroeid in Shika Adabu, een klein dorp gelegen direct aan de zuidkust van Kenia, nabij het grotere maar zeer arme stadje Likoni. Ze is als kind opgegroeid vlakbij de zee en ontwikkelde daar een passie voor alles wat met het oceaan leven te maken heeft.
Haar vader is boer en haar moeder huisvrouw. Asha is een slimme meid, ze behaalde een ‘B-’ voor haar eind cijferlijst op de middelbare school. Hiermee kon ze direct doorstuderen aan de universiteit. Echter, haar ouders konden geen opleiding voor haar betalen met het magere inkomen dat haar vader verdiende met de verkoop van gewassen. Asha had geluk, ze kreeg een beurs van de overheid om een groot deel van haar opleiding te betalen, daarnaast kon haar vader een lening afsluiten om nog een deel van haar studie te bekostigen. Het laatste studiejaar vormt echter een probleem en Asha kan nu eindelijk haar studie zonder stress afmaken.

Thurea Mwatzaya – Bachelor of Mass CommunicationThurea

Instituut: Technical University of Mombasa
Totale duur studie: 4 jaar
Resterende studieduur: 3 jaar

Achtergrond:

Thurea woont in Kisauni, een wijk in de stad Mombasa. Ze is echter opgegroeid in Mariakani, een meer afgelegen gebied. Ze is opgegroeid met haar beide ouders maar helaas zijn die inmiddels niet meer bij elkaar. Dit bracht ook meteen consequenties met zich mee voor de financiele positie en het voldoen van collegegeld. Haar vader ondersteunt het gezin namelijk niet meer en haar moeder is lerares met maar een zeer laag inkomen.
Ze zou dolgraag haar schrijftalenten in de toekomst gebruiken als journaliste en hiermee een stabiel inkomen genereren. Thurea’s droom is zelf ooit een ander te kunnen helpen, ze is vooral begaan met jonge meisjes en hun vaak barre omstandigheden door o.a. uithuwelijking op zeer jonge leeftijd.

Rahma Warusi – Diploma in Community Health DevelopmentRahma

Instituut: African Institute of Reseach and development
Totale duur studie: 3 jaar
Resterende studieduur: 3 jaar

Achtergrond:

Rahma is opgegroeid in Kisauni en heeft het in haar jeugd erg zwaar gehad, er was nooit genoeg geld om de huur te betalen bij haar thuis en Rahma en haar broertjes en zusjes te eten te geven. Haar ouders hebben allebei een baan maar verdienen ontzettend weinig hiermee. Haar vader is een beveiligingsmedewerker en krijgt ca. 5,000 kes per maand (ongeveer 50 euro). Haar moeder werkt in de bibliotheek en krijgt daar vaker niet dan wel uitbetaald voor haar werk.
Rahma heeft haar middelbare school doorlopen maar heeft niet altijd alle examens kunnen maken door gebrek aan financien. Ze heeft hierdoor geen hele goede cijfers gehaald maar gelukkig net genoeg om een diploma opleiding te kunenn starten. Ze droomt ervan om  een opleiding af te ronden en haar eigen inkomen te verdienen.